Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2012 10:25 - За информацията
Автор: christ Категория: Лични дневници   
Прочетен: 945 Коментари: 0 Гласове:
4



image    От философска гледна точка можем да кажем, че информацията представлява съвкупност от сведения за заобикалящата ни действителност. Тук разумът не играе никаква роля – информацията си е такава, такава е била и такава ще бъде. Според мен информацията е много тясно свързана с материята и пространството. Просто казано – те я пораждат. Преди години академик Тодор Павлов излезе пред научния свят със своята „Теория на отражението”, която бе доста добре приета. Там има един такъв намек, че информацията е отражение на заобикалящата ни действителност в нашето съзнание. Погледната по този начин, не бих се съгласил, че до появата на homo sapiens информацията е била абсолютно безполезна и неизползваема вещ. По-скоро не е имало кой да я обясни. Но се появява homo sapiens и нещата се променят. Променя се и тълкуването на думата „информация”, като се добавя нов смисъл, по-опростен, по-ежедневен. И тук вече идва мястото на човека. Като че ли отново се връщаме на една друга идея. Човекът е творение на природата. Природата не може да създаде, примерно, самолет. Но човекът може. И ето изводът: тъй като човекът е част от природата, следва, че всичко създадено от човека е създадено респективно от природата. Или природата се самоусъвършенства чрез човека. Мисля, че това е отговорът на въпроса за еволюцията, съхраняването на живота и всички последици, произтичащи от това.
Ако говорим за другия смисъл на думата „информация”, то там нещата се подреждат по по-специфичен начин. Човекът като че ли е програмиран да търси само полезна информация, да отсява тази, която би довела до реализиране на дадена цел. Но това също е рационализъм, наложен от природата. За производството на самолет е необходимо да се натрупа огромно количество систематизирана информация. За производството на компютър – също. И така се появяват професиите, чиято задача, поставена от природата, е да систематизират информацията.
Като творение на природата човекът се явява сложна машина за търсене, обработка и съхраняване на информацията. Ако приемем хипотезата, че сме създадени като информационни банки, то информацията би трябвало да е съхранена не къде да е, а в ДНК - това осигурява нейното вечно съществуване чрез предаването на следващото поколение. Изкушавам се да се изразя чрез метафора. Можем да сравним ДНК с BIOS. BIOS-а е мозъкът на новороденото. За да работи целият хардуер (т.е. човекът) е необходима операционна система. За целта тя се зарежда в компютъра. Именно в компютъра, а не в пералнята, ютията или в който и да е уред, защото само в компютъра (човека) има BIOS, който е главният диспечер при изграждането на операционната система. Има различни операционни системи (базови образователни конструкции), има и безкрайно множество програми (професионално профилиране), които оформят търсения краен резултат. Ако се осмелим да надникнем в далечното бъдеще, мисля че ще проследим развитието на един парадокс. Развитието на дигиталните технологии и начините по които те ще се реализират, вече се насочва към биологичните компютри. И ето какво вероятно ще се случи - човекът ще създаде господ - един биологичен супер компютър. А защо да не пофантазираме малко... Коментира се една такава мрачна прогноза - човечеството да изчезне след някакъв катаклизъм. Човечеството - да, но суперкомпютърът - не. Останал сам, суперкомпютърът се залавя с изпълнението на последната поставена му от човека задача: „1:1 В началото Бог създаде небето и земята.”

До тук ние говорим обаче за съхранената и обработена (или в процес на обработка) информация. Това малко ми напомня на оня въпрос, за който науката още няма отговор: „Що е електричество?”. И така. Що е информация? Според мен, (а мисля, че някъде попаднах на подобна идея, но вече не помня) информацията е свойство на материята. Казано по-просто: има материя - има информация, няма материя - няма информация. Движението например е информация, породена от подреждане на логическа последователност на събития, предизвикани от взаимодействието на различните форми на материята. ..
Е, тука вече много задълбах. Просто не ми стига времето (в смисъл последователност от събития, а не климатично понятие ;-). Но в края на краищата целта е само да обсъждаме идеи, а не да създаваме теории (като го написах и си помислих „Защо ли не?”).



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: christ
Категория: Лични дневници
Прочетен: 100107
Постинги: 36
Коментари: 81
Гласове: 72
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930